Celcus - Specialisten in Business Intelligence en Enterprise Performance Management oplossingen.
Business Intelligence en Enterprise Performance Management.
BI & EPM
View this page in English
Phone  (0346) 76 90 47

Klantverhaal HEBO Maritiemservice

“Het feit dat we hebben gekozen voor een toekomst gericht systeem zoals Jedox, maakt het eenvoudiger om te coördineren tussen middelen, mensen en projecten.”

Patrick Kooijmans

-

CFOHEBO Maritiemservice is opgericht in 1989 door Henk Bonsink. De afgelopen decennia heeft HEBO zich ontwikkeld tot een maritieme dienstverlener in de breedste zin van het woord. Na het openen van een vestiging in Rotterdam versnelde de groei van het bedrijf. In 2010 besloot Henk om ruimte te maken voor zijn twee zonen. Gerrit en Wiebbe sturen nu het familiebedrijf.

HEBO Maritiemservice wil graag voor al haar klanten de allerbeste oplossing bieden. Of het nu gaat om calamiteitenbestrijding, speciale transporten of heavy lifting. HEBO wil de beste in de markt zijn. Dit streven naar perfectie vinden we overal in het bedrijf terug. Van het management tot de teams op de locatie. Het team is gedreven, wil een optimaal resultaat behalen en gaat net zo lang door tot het lukt.

Om aan de eigen hoge maatstaven te voldoen, blijft HEBO investeren in specialistisch en innovatief materieel. Hieronder valt ook de investering in een integraal business intelligence & planning systeem: Jedox.

De noodzaak voor Performance Management

Als echte ondernemers sturen zonen Wiebe en Gerrit op toekomstige groei. Met behulp van externe financiering en durfkapitalisten groeide de activa tot boven de 100 miljoen euro. Hiermee investeert HEBO in specialistische en innovatieve hulpmiddelen. Ook de groei van het aantal medewerkers tot boven de 100 mensen, stelt hen in staat om meer complexe en (inter)nationale ingenieurswerkzaamheden uit te voeren.

Om deze groei te blijven faciliteren is het van vitaal belang om de bezettingsgraad te sturen. Hierbij worden mensen en middelen afgestemd in relatie tot de pijplijn met nieuwe opdrachten. Tegelijkertijd wordt de cashflow gemonitord om verbeteringen en investeringen te plannen.

Vanwege de toegenomen complexiteit van het bedrijf en de noodzaak om alle stakeholders te voorzien van betrouwbare informatie, besloot de CFO van HEBO om te investeren in een nieuw informatie platform. Dit platform is een integratie van sales, workforce planning en capital expenditure. Met andere woorden wordt deze integratie omschreven als Performance Management technologie.

 “In mijn zoektocht naar een nieuw informatie platform had ik natuurlijk een aantal eisen. Eén specifieke eis gaf de richting voor het soort platform dat we nodig hadden. Ik was er van overtuigd dat een pure business intelligence oplossing niet schaalbaar genoeg zou zijn om te voldoen aan onze behoefte voor geïntegreerde planning.

Onze ERP systemen bieden ons waardevolle inzichten. Het laat ons zien hoe we presteren op een specifiek moment. Maar we zijn ook geïnteresseerd in grip op de toekomst. Dit betekende dat we een omgeving nodig hadden, waarmee we realisaties uit het verleden konden samenbrengen met onze planning van de toekomst. ”
Patrick Kooijmans EMFC RA RC, CFO HEBO Maritime    

Hoe het bedrijf te sturen

Het doel van de CFO was om een winst & verlies model, balans en cashflow te  koppelen. Dit wordt niet alleen gekoppeld aan verschillende operationele systemen voor de realisatiecijfers, maar kan ook ‘de som van alle verwachtingen’ in de organisatie tonen.

“Ons management en investeerders kijken naar ons nog te verzetten werk, verwachte aanvullende werkzaamheden en de volledige pijplijn van toekomstige opdrachten. Gebaseerd op de huidige bezettingsgraad van mensen en materiaal worden beslissingen genomen. Hierbij wordt gekeken naar de capaciteit van het personeel en investeringen in materieel. Op basis van deze samengestelde verwachtingen kan ik een aantal scenario’s maken die direct het financiële plaatje weergeven. Denk hierbij aan een verwachte W&V, balans en cashflow prognose.”
Patrick Kooijmans EMFC RA RC, CFO HEBO Maritime 

Nadat er beslissingen genomen zijn gerelateerd aan doelen en activiteiten is het de bedoeling om dat te monitoren. Het monitoren bestaat uit het vergelijken van de prestaties vergeleken met de planning. Wanneer er afwijkingen optreden tussen de realisaties en de planning, is het nodig om heel gericht in te grijpen of de verwachting aan te passen.

“Het heeft ons 3 maanden gekost om het Jedox Planning platform af te stemmen aan onze informatiebehoefte. Ook hebben we een automatische koppeling met onze bestaande ERP systemen. Daarnaast heeft ons team financiën 2 dagen met Jedox training gehad. Hierdoor kunnen wij zelf Jedox modellen, rapportages en dashboards aanpassen.”
Patrick Kooijmans EMFC RA RC, CFO HEBO Maritime

Het feit dat Jedox veel lijkt op Excel, maakt het eenvoudig te begrijpen. Ook helpt het met de acceptatie van het systeem binnen de organisatie.

Voordelen

Door de implementatie van Jedox heeft HEBO een aantal efficiency voordelen gerealiseerd. We hebben het saaie en arbeidsintensieve werken met Excel sterk gereduceerd. Ze hebben nu veel meer tijd om de cijfers te interpreteren. De tijdigheid van de informatie is dankzij Jedox ook drastisch toegenomen. Ook heeft het team meer rust omdat de omgeving veel betrouwbaarder en meer consistent is.

“Het feit dat we hebben gekozen voor een toekomst gericht systeem zoals Jedox, maakt het eenvoudiger om te coördineren tussen middelen, mensen en projecten.  

Het geïntegreerde systeem helpt ook de bewustwording te verbeteren. Het laat zien hoe alles met elkaar is verweven in onze organisatie. Ik ben er van overtuigd dat de waarde van Jedox groter zal worden, naarmate we meer functionaliteit uitrollen.”
Patrick Kooijmans EMFC RA RC, CFO HEBO Maritime

Jedox is een bewezen en veelzijdig systeem. Hiermee kunnen verschillende gegevensbronnen op elkaar worden aangesloten. Dit biedt een zeer goede basis voor planning functionaliteit op elk niveau!      

HEBO Maritiemservice

Vandaag de dag biedt HEBO een groot aantal (water gerelateerde) diensten, zoals: speciaal transport, zwaar hijswerk, berging, olie lekkage herstel, bijzonder vrachtvervoer, takel operaties en noodhulp.

Om deze gespecialiseerde taken voor klanten uit te voeren, gebruikt men een indrukwekkende uitrusting. De gebruikte middelen bestaan uit: draagarmen die tot 900 ton kunnen tillen, tientallen pontons, multifunctionele schepen, sleepboten, duwboten en meer.

Vanwege de omvang en de lastige omstandigheden tijdens het werken op het water, maakt men altijd foto’s en video opnamen die spreken tot de verbeelding.

Ook sneller en beter plannen? bel ons!
  (0346) 76 90 47